top of page

„Návrh zásadní revize psychiatrie, psychologie a psychoterapie“


Ve dnech 30. - 31. srpna 2014 se v aule ČVUT - Betlémské kapli v Praze uskutečnila přednáška významného amerického psychologa a psychiatra českého původu prof. MUDr. Stanislava Grofa.

Dvoudenní přednášky se zúčastnilo téměř 300 lidí z celé Evropy. Během dvou dnů zazněly poznatky z více než půl století trvajícího výzkumu vědomí, který Stanislav Grof uskutečnil.

Jedním ze základních přednášených témat byly hlubinné oblasti psychiky, které bývají hlavním proudem akademické psychiatrie obvykle opomíjené: oblast perinatální, vztahující se k biologickému porodu a oblast transpersonální, tedy historická a archetypální sféra kolektivního nevědomí.

Jak výzkum Stanislava Grofa ukázal, nejhlubší kořeny našich individuálních a kolektivních problémů nepramení z období kojeneckého věku a dětství - jak akademická psychiatrie předpokládá – nýbrž sahají hluboko do těchto transbiografických oblastí. Stanislav Grof představil i účinné léčebné mechanismy, které na těchto úrovních působí.

V rámci holotropních stavů vědomí jsou možné prožitky psychospirituální smrti a znovuzrození, znovuprožití karmických vzpomínek, prožitky kosmické jednoty či prožitky archetypální. Nové poznatky o podstatě vědomí a rozměrech lidské psychiky jsou, pro ty, kdo se zabývají psychoterapií, seriózním sebezkoumáním a duchovním hledáním – zásadní.

72 zobrazení0 komentářů
bottom of page